Palota PALOTA Környezetvédelmi Kft.
NEMZETI VULKÁNI NYERSANYAGOK HASZNOSÍTÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEMBEN
GINOP-2.2.1-15-2017-00037

Európa Unió: Európai Strukturális és Beruházási Alapok

A kedvezményezett neve:

BIOCENTRUM Környezetvédelmiés
Vízgazdálkodási Kft. konzorciumvezető
(Palota Környezetvédelmi Kft.konzorciumi tag)

A projekt címe:

NEMZETI VULKÁNI NYERSANYAGOK HASZNOSÍTÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEMBEN

A szerződött támogatás összege: 581 276 116 Ft


A támogatás mértéke:  76.85 %


A projekt tartalmának bemutatása:

Jelen projektünk célkitűzése a vulkanikus ásványi nyersanyagok bevezetése a környezetvédelmi hasznosításba, az új technológiai megvalósítások révén. Ehhez kitűnő hátteret biztosít, hogy hazánk rendkívül gazdag kiváló minőségű vulkáni nyersanyagokban (alginit, perlit, zeolit) amelyek közül az alginitből a világ készleteinek 90%-át meghaladó a részesedésünk, tehát „magyar unicum”-nak tekinthető.

Projektünk szakmai célja a Magyarországon bányászott vulkáni nemfémes ásványi nyersanyagok szennyezett talaj- és talajvíz tisztítás területén történő hasznosításának kidolgozása. Az alginit esetében ugyanis egyáltalán nem történt ez idáig felhasználás a környezetvédelem területén. A víztisztító technológia alapját az adja, hogy ezek a vulkáni nyersanyagok kiváló szennyezőanyag megkötőképességgel rendelkeznek, és ezen bányanyers anyagok magasabb feldolgozottságú termékeinek kifejlesztésével (töltet), és technológiai alkalmazásával (félüzemi víztisztító berendezés), egy magas hozzáadott értéket képviselő eljárás kerül kidolgozásra, amely kedvezően hat a kitermelés mennyiségére is. Az eddig nem ismert hasznosítási lehetőség felkutatása, alkalmazási feltételeinek felderítése, stratégiailag kedvező piaci lehetőséget kínál a termelés növelésére és környezetbarát technológiák bevezetésére.

A projektet a BIOCENTRUM Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft. által vezetett konzorcium hajtja végre, amelynek tagjai a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a PALOTA Környezetvédelmi Kft., valamint a Josab Hungary Termelő és Kereskedelmi Kft.

A Projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában kerül finanszírozásra.

A projekt tervezett befejezési dátuma:   2021.06.30.

A projekt azonosító száma:  GINOP-2.2.1-15-2017-00037


További információ a konzorciumvezető honlapján található!


<<< Vissza a Palota Környezetvédelmi Kft. honlapjára